Snus is dat drugs?

Geplaatst op 17-12-2021

Categorie: Lifestyle

Het komt regelmatig voor dat er verwarring bestaat over de vraag of snus nu wel of niet als drugs is aan te merken. De originele snus met tabak uit Zweden is weliswaar verboden in Nederland, maar om dat drugs te noemen gaat te ver.

De originele variant is namelijk te zien als rookvrije tabak en bij het opsteken van een sigaret denk je ook niet dat je drugs aan het roken bent. Een kenmerk van drugs is bovendien dat er sprake is van een verdovend middel. 

Wat is snus?

De originele snus komt uit Zweden waar het als enige land in de Europese Unie legaal in de verkoop is. Het is een soort variant van droge snuiftabak in poedervorm die je onder je bovenlip aanbrengt. De Zweedse snus bestaat uit verschillende bestanddelen, zoals uit tabak en nicotine die rechtstreeks in je bloedbaan komen. Hierdoor krijg je meer energie, maar wel met een ontspannen beleving. Ook ervaar je een betere focus en zorgt het voor een opgewekt gevoel. Naast de Zweedse snus zijn er andere versies op de markt die wel legaal verkrijgbaar zijn. Dat is namelijk het geval bij snus zonder tabak met keuze uit twee varianten, zoals met nicotine en zonder nicotine. In plaats van snus is de benaming nicotinezakje of nicotinevrij zakje van toepassing.

Wat zit er in snus?

De rookvrije tabak bevat delen van een tabaksplant als het om de originele Zweedse versie gaat. Er zit geen tabak in verwerkt als het nicotine zakjes of nicotinevrije zakjes betreft. De productie van snus vindt verder plaats door er zout en natriumcarbonaat aan toe te voegen. Zo is het ook mogelijk om aroma’s bestanddeel te laten zijn van snus om er verschillende smaakjes mee te creëren.

Nicotinevrije snus

Nicotinevrije pouches ofwel nicotinevrije zakjes zijn de gezondere variant van nicotinezakjes. Als je geen nicotine in je lichaam wilt krijgen dan is deze vorm een uitstekende keuze. Bij nicotinevrije snus draait het dan ook meer om het smaakje en het algehele belevingsgevoel. Er zijn dan ook allerlei smaakjes te onderscheiden, van fruit tot drop en van koffie tot bessen.